Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Γιατί κατηγορούμε τους άλλους ;


Τι σημαίνει κατηγορώ κάποιον;

Κατηγορώ κάποιον σημαίνει ότι ρίχνω τις ευθύνες σε κάποιον άλλον για κάτι που δεν έχω στη ζωή μου , ή δεν κατάφερα να κάνω .Άρα με έμμεσο τρόπο ρίχνω την ευθύνη κάπου αλλού για να δικαιολογήσω το γεγονός ότι δεν έχω ή δεν κατάφερα κάτι επειδή κάποιος μου στάθηκε εμπόδιο.



Για παράδειγμα

Η Μαρία ήθελε να γίνει δημοσιογράφος όμως οι γονείς τις είναι δικηγόροι.
Η Μαρία είχε δύο επιλογές στη ζωή της να γίνει δικηγόρος ( όπου είναι κάτι σίγουρο, έχει έτοιμη δουλειά και δεν θα πεινάσει ποτέ) ή θα πρέπει να γίνει δημοσιογράφος που τις αρέσει όμως, δεν ξέρει κανέναν και δεν ξέρει  τι θα γίνει στη ζωή της αν σπουδάσει δημοσιογραφία.

Αν στην Μαρία δεν της αρέσει τελικά να είναι δικηγόρος, όμως παρόλα αυτά επέλεξε αυτό το επάγγελμα, τότε η Μαρία ψάχνει συνεχώς για αφορμές, να κατηγορεί τους γονείς της για την δυστυχία της.
Επειδή το να είσαι δικηγόρος είναι κατι αξιοσέβαστο στα μάτια των άλλων είναι λίγο τρελό να ρισκάρεις και να πεις ότι δεν μου αρέσει, επομένως η Μαρία στην αρχή θα κατηγορεί τους γονείς τις για τα επαγγελματικά προβλήματα αντί να ψάχνει για λύσεις, θα τους κατηγορεί για την δυστυχία της,  θα λέει πράγματα όπως "οι γονείς μου με παραμελούσαν επειδή δούλευαν συνεχώς" ή "οι γονεις μου μάλωναν συχνα και κάθε φορά που τι θυμάμαι δεν είμαι καλά ..... "

Μέχρι να πάρει την ζωή στα χέρια της θα τους κατηγορεί για την δυστυχία στη ζωή της, και αν δεν πάρει τη ζωή στα χέρια της η Μαρία θα κάνει μια μίζερη ζωή που ότι και να έχει δεν θα το εκτιμά.

Ένας άντρας  που παντρεύεται και σταματάει να κάνει την δουλειά που του άρεσε.
Αυτός σε όποια δουλεία και να είναι θα κατηγορεί την γυναίκα και τα παιδιά για τις ώρες που δουλεύει σε μια δουλειά που δεν του αρέσει μόνο και μόνο για να τους συντηρεί!

Στην πραγματικότητα αυτός τα παράτησε και παντρεύτηκε για να δικαιολογήσει  στον εαυτό του γιατί δεν τα κατάφερε,

Ένας άντρας που παντρεύεται ενώ αγαπάει μια άλλη γυναίκα, πολύ σύντομα θα καταλάβει ότι δεν είναι ευτυχισμένος, έχει καταλάβει πια οτι ήταν πολύ δειλός να κάνει κάτι που ήθελε και έτσι προσπαθεί να ξεγελάσει και να πείσει τον εαυτό του ότι είναι η σύζυγος  που έχει το πρόβλημα, εκείνη δεν ξέρει να τον ικανοποιεί και θα την κατηγορεί συνεχώς για τα δικά του τα κενά .

Απο τι καταλάβατε οι άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους για να πουν ψέματα στον ίδιο τους τον εαυτό, να κρύψουν μέσα τον πόνο που τους ταλαιπωρεί τόσα χρόνια επειδή δεν έκανα αυτό που ήθελαν, τώρα προσπαθούν να πείσουν τον ίδιο τους τον εαυτό ότι δεν έφταιγαν αττοί όμως, έφταιγαν οι άλλοι.

Είναι οι άνθρωποι που φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους , βασικά τρομάζουν στην ιδέα να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους , όπως τρόμαξαν και τότε .... όταν θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε κάτι που ήθελαν ή σε κάτι που ήξεραν, όταν επέλεξαν το τι δρόμο θα έπερναν στη ζωή τους.

Και τώρα κατηγορούν τους ανθρώπους που ήταν εκεί όταν αυτοί έκαναν τις επιλογές, τώρα συνεχίζουν να είναι στον δρόμο που δεν τους αρέσει, πιστέυουν ότι είναι αργά για να αλλάξουν την ζωή τους και έτσι κάθονται εκεί, κατηγορούν τους άλλους επειδή, είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορείς τους άλλους για ότι δεν έκανες στη ζωή σου απο το να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια !

Θυμάσαι ;;;;;
όπως παλιά .......
σου ήταν πιο εύκολο να ακούσεις τους άλλους για το τι να κάνεις στη ζωή σου,
ήταν ασφαλές .......
έτσι είναι και τώρα που κατηγορείς τους άλλους .....
γιατί έχει μάθει να κατηγορείς ...... είναι κάτι που ξέρεις....... το κάνεις καλά ......
γιατί ..... όσο κατηγορείς τους άλλους ...... μένεις στον ίδιο δρόμο ......
 δεν αλλάζεις ..... δεν ρισκάρεις .... είναι ασφαλές.....

Γιατί το να κατηγορείς τους άλλους είναι εύκολο το να πάρεις ρίσκο , το να μην ξέρεις που θα σε οδηγήσει, θέλει θάρρος, θέλει προσωπικότητα και θέλει θέληση να βγεις έξω ... 
έξω στη ζωή .

Με αγάπη,
Ελεύθερη Ψυχή

Δεν υπάρχουν σχόλια: